Krem brokułowy ze szpinakiem


Krem z brokułów z ziemniakami, czosnkiem, duszoną cebulą i szpinakiem, uważam za udany!:)


Wspominałam wielokrotnie, że uwielbiam zupy, a zupy - krem kocham:)
Dlatego, jak tylko mam jakiś pomysł, odnośnie tego typu posiłku, od razu go realizuje. 
Za co kocham aksamitne zupy?
Za smak, konsystencję, za to że rozgrzewają w chłodny dzień i są sycące. No i wiadomo, zdrowe:)

Jak zrobić krem brokułowy?
Składniki: 
- Pęczek brokuł
- Marchewka
- 3 ziemniaki - małe lub 2 większe
- Kawałek selera
- Mała pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- Bulion rosołowy, albo kostka Bio - warzywna
- 3 garście szpinaku
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- Ser Gongorzola do posypania i dla smaczku;)

Przygotowanie:
- Do rosołu w garnku wrzucamy włoszczyznę i stawiamy na ogniu, solimy do smaku, gotujemy około 15 minut
- Na patelni dusimy cebulkę ze szpinakiem i czosnkiem
- Po minionych 15 minutach dodajemy do wywaru z włoszczyzny brokuły i ziemniaki
- Po kilku minutach dodajemy wcześniej duszony szpinak z cebulką i czosnkiem
- Wszystko dusimy jeszcze około 15 minut i blendujemy na aksamitny krem.
Posypujemy ulubionym serem lub prażonymi ziarnami.


SMACZNEGO:)

Komentarze

Popularne posty