Co jemy? #8 Botwinka
Dla małego i dużego:)
Chyba wiem, dlaczego tak bardzo lubię tę zupę... zazwyczaj gotuję ją wiosną i tylko od czasu do czasu. Zwyczajnie, nie zdąża mi się znudzić.
Jednak, chyba muszę częściej, bo mój syn również ją bardzo polubił:)
Składniki:
Pierś z kurczaka
Włoszczyzna
Przyprawy
Pęczek botwinki
4 ziemniaki
Łyżka śmietany ( nie jest konieczna)
Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do osolonej wody.
Gotujemy 20 minut, dodajemy odrobinę soli, zbieramy szumy
W między czasie obieramy włoszczyznę, myjemy, kroimy na talarki, obieramy ziemniaki
Myjemy dokładnie botwinkę i siekamy listki i łodygi
( ja nie kroję całych liści. Końcówki wyrzucam, nie wiem dlaczego, już tak mam;))
Gdy kurczak jest obgotowany i szumy zebrane, dodajemy przyprawy i włoszczyznę..A po kolejnych 20 minutach posiekaną botwinkę i obrane ziemniaki. Gotujemy jeszcze 30 minut. Do tej pory aż listki będą bardzo miękkie.
Na koniec, dodajemy łyżkę śmietany.
Koniecznie zróbcie:)
Komentarze
Prześlij komentarz