Co jemy? #8 Botwinka


Dla małego i dużego:)
Chyba wiem, dlaczego tak bardzo lubię tę zupę... zazwyczaj gotuję ją wiosną i tylko od czasu do czasu. Zwyczajnie, nie zdąża mi się znudzić. 
Jednak, chyba muszę częściej, bo mój syn również ją bardzo polubił:)


Składniki:

Pierś z kurczaka 
Włoszczyzna
Przyprawy
Pęczek botwinki
4 ziemniaki
Łyżka śmietany ( nie jest konieczna)

Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do osolonej wody. 
Gotujemy 20 minut, dodajemy odrobinę soli, zbieramy szumy
 W między czasie obieramy włoszczyznę, myjemy, kroimy na talarki, obieramy ziemniaki
Myjemy dokładnie botwinkę i siekamy listki i łodygi 
( ja nie kroję całych liści. Końcówki wyrzucam, nie wiem dlaczego, już tak mam;))

Gdy kurczak jest obgotowany i szumy zebrane, dodajemy przyprawy i włoszczyznę..A po kolejnych 20 minutach posiekaną botwinkę i obrane ziemniaki. Gotujemy jeszcze 30 minut. Do tej pory aż listki będą bardzo miękkie. 
Na koniec, dodajemy łyżkę śmietany. 

Koniecznie zróbcie:) 
























































































































Komentarze

Popularne posty