Co jemy? #5 Klopsiki



Pamiętacie je z dzieciństwa? 
Ja pamiętam najbardziej, te w sosie pomidorowym i nie było takiej ilości, której mogłabym nie zjeść:)
Były pyszne, miękkie i rozpływały się w ustach.
Wiadome, jest to, że rzeczy, które najbardziej lubiliśmy, bądź lubimy jeść, będziemy chcieli dać do spróbowania, własnym dzieciom. 
Zrobiłam tak i ja. 

Przedstawiam Wam obiad dla całej rodziny.
Dla starszych, młodszych i zupełnie dużych.
Klopsiki z mięsa mielonego kurczaka.


Jak zrobić?
- Mięso mielone z kurczaka około 500g
- marchewka starta na drobnych oczkach
- pół jajka
- pół bułki namoczonej w wodzie
- koperek
- odrobina soli
Mięso mieszamy z dodatkami i formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego (mi wyszło około 15 sztuk).
Obsmażamy bardzo delikatnie na patelni na oleju kokosowym(nierafinowanym).
Wkładamy do garnka z wywarem - liścia laurowego, ziela angielskiego, cząbru, tymianku, szczypty soli, odrobiny pieprzu i lubczyku
Wkładamy klopsiki i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut - dopóki mięso nie będzie surowe.

 

A do tego:
Ziemniaki z wody
Łyżka jogurtu naturalnego, posypujemy koperkiem
Surówka

SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty