Co jemy #3 Klasyka
Dla mamy
Pasztety.. uwielbiam.. a te wegetariańskie robi się bardzo szybko, a do tego są przepyszne...:)
Wszyscy się nimi objadają a najlepiej smakują na kromce pieczywa z ogórkiem:)
Ten poniżej jest z przepisu Jadłonomi z jarmużem i żurawiną. Przepis znajdziecie tutaj.
Dla synka:
Lekka zupka dyniowa z mini pulpetami
Pulpeciki szczególnie przypadną dzieciom, gdyż mogą sobie same włożyć je do buzi, co jak wiadomo, sprawia im, na tym etapie rozwoju, wielką frajdę:)
Są mięciutkie i będą dobre również dla tych maluchów, które nie mają jeszcze wielu ząbków.
Przepis:
Dynie gotujemy w wodzie z marchewką i blendujemy
Pulpeciki:
Gotujemy kawałek piersi z kurczaka (pół)
Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną
sól
żółtko jajka
Formujemy pulpety i gotujemy chwilę na parze
Posypujemy natką pietruszki
2.
Kolejny przepis to Spaghetti:)
Kto nie lubi? Kto lubi? Chyba każdy jadł kiedyś to pyszne danie.
Przepis:
Mielone mięso z indyka (mielimy sami) wkładamy do wody i gotujemy (pod przykryciem) z marchewką i liściem laurowym oraz zielem angielskim..
Po około 15 minutach dodajemy przecier pomidorowy
sól
oregano
bazylię
pół łyżeczki oleju kokosowego
Gotujemy wszystko jeszcze około 20-30 minut.
Oddzielnie gotujemy makaron
Dodajemy do dania
Jeśli Wasze pociechy mają już zęby, nie miksujemy. W przeciwnym wypadku jest to konieczne.
(ja miksuje najpierw mięso i warzywa, makaron dodaje na końcu)
SMACZNEGO:)
Jaki zadowolony :D
OdpowiedzUsuńJeść akurat lubi:) tylko za szybko spala i za mało tyje hahaha
UsuńMuszę wypróbować ten przepis na zupkę dyniowa 🙂
OdpowiedzUsuńPolecamy:)
Usuń