Co jemy #3 Klasyka


Dla mamy

Pasztety.. uwielbiam.. a te wegetariańskie robi się bardzo szybko, a do tego są przepyszne...:)
Wszyscy się nimi objadają a najlepiej smakują na kromce pieczywa z ogórkiem:)

Ten poniżej jest z przepisu Jadłonomi z jarmużem i żurawiną. Przepis znajdziecie tutaj.


Dla synka:
Lekka zupka dyniowa z mini pulpetami 


Pulpeciki szczególnie przypadną dzieciom, gdyż mogą sobie same włożyć je do buzi, co jak wiadomo, sprawia im, na tym etapie rozwoju, wielką frajdę:) 
Są mięciutkie i będą dobre również dla tych maluchów, które nie mają jeszcze wielu ząbków.

Przepis:
Dynie gotujemy w wodzie z marchewką i blendujemy

Pulpeciki:
Gotujemy kawałek piersi z kurczaka (pół) 
Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną
sól
żółtko jajka
Formujemy pulpety i gotujemy chwilę na parze

Posypujemy natką pietruszki

2.

Kolejny przepis to Spaghetti:)
Kto nie lubi? Kto lubi? Chyba każdy jadł kiedyś to pyszne danie.


Przepis:
Mielone mięso z indyka (mielimy sami) wkładamy do wody i gotujemy  (pod przykryciem)                z marchewką i liściem laurowym oraz zielem angielskim..
Po około 15 minutach dodajemy przecier pomidorowy
sól
oregano
bazylię
pół łyżeczki oleju kokosowego
Gotujemy wszystko jeszcze około 20-30 minut.
Oddzielnie gotujemy makaron
Dodajemy do dania

Jeśli Wasze pociechy mają już zęby, nie miksujemy. W przeciwnym wypadku jest to konieczne.
(ja miksuje najpierw mięso i warzywa, makaron dodaje na końcu)

SMACZNEGO:)



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Jeść akurat lubi:) tylko za szybko spala i za mało tyje hahaha

      Usuń
  2. Muszę wypróbować ten przepis na zupkę dyniowa 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty