Co jemy #2 Wege dla mamy i krupnik dla synka



Dla mamy:

1
Pierwszą potrawą, którą muszę Wam serdecznie polecić, jest leczo wegetariańskie. Przepis znajdziecie tutaj. klik Chwila, moment i zrobione, a co najważniejsze starczy nawet na 3 dni. Dzięki dodatkowi, jakim jest wędzona papryka, leczo ma ciekawy posmak wędzonki.

2.
Krem z kapusty, idealny, pyszny, a dodatkowo można go zrobić z niewykorzystanej kapusty z dania wyżej;) Smakuje jak młoda kapustka na wiosnę. Znacie jej smak?? Ja uwielbiam.
 Myślę, że taki krem będzie jeszcze lepszy na wiosnę i latem kiedy będą młode warzywa. Krem robi się kilka chwil. Chyba nie muszę Wam pisać, że najbardziej lubię szybkie i zdrowe dania. A jeśli są dodatkowo smaczne, to jeszcze lepiej! Przepis znajdziecie tutaj.kilk

3.
Pasta z pieczonego kalafiora. Uwielbiam wszelkie pasty, kotleciki, pasztety warzywne. Są proste w zrobieniu, a bardzo smaczne i zdrowe i.... I starczają na długo.. ;) Przepis znajdziecie tutaj.klik


                                                             
    Dla syna

1.

Krupnik. Moje dziecko go uwielbia. Robi się bardzo łatwo. Jesli Wasze dzieci mają już zęby ( a przynajmniej więcej niż 2) to nie musicie tak bardzo miksować potrawy.  Ze wzgędu jednak na stan uzębienia mojego syna, krupnik miksuje całkiem drobno.

Składniki:
- udko indyka
- liść laurowy
- odrobina soli himalajskiej
- marchewka
-pietruszka
- odrobina lubczyku
-odrobina majeranku
- kasza jęczmienna

Przygotowanie:
1. Gotujemy udko w wodzie z liściem i solą.
2. Obieramy mięso, zostawiamy wywar i wrzucamy do niego warzywa i obrane mięso
3. Dodajemy przyprawy i gotujemy 10 minut
4. Dodajemy kaszę ( na oko; około pół woreczka; zależy jak bardzo chcecie gęstą zupę)
5. Miksujemy wszystko bardziej, bądź mniej, w zależności od preferencji. 

Danie możemy przechowywać w lodówce 1- 2 dni maksymalnie!


Smacznego!!!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty